De Huurdersraad Giessenlanden

Informatie website over de Huurdersraad Giessenlanden

Meer huurders uit huis gezet wegens wietteelt

Geplaatst door op 4 januari 2011

Woningcorporaties hebben vorig jaar opnieuw meer huurders uit huis gezet wegens wietteelt. Dit blijkt uit de jaarlijkse Bedrijfstakinformatie van branchevereniging Aedes. Vorig jaar werden 273 huurders op straat gezet omdat ze stiekem wietplantjes op zolder hadden staan. Een stijging van 11 procent ten opzichte van een jaar eerder.

Aedes vereniging van woningcorporaties schrijft de stijging toe aan het toegenomen lik-op-stuk-beleid van de sociale huisvesters bij dergelijke vergrijpen.
‘Huurders die hun sociale huurwoning misbruiken als wietplantage, spelen met vuur. Ook al is het alleen voor eigen gebruik. Het staat duidelijk in het huurcontract: thuis wiet telen mag niet. Er staan genoeg mensen op de wachtlijst voor een huurwoning die zich wel netjes aan de regels houden’, zegt een woordvoerder van Aedes.

De meeste uitzettingen vonden plaats in de provincie Zuid-Holland.. Daar werd vorig jaar 88 keer een huurcontract verscheurd. Noord-Brabant en Limburg maken de top-3 compleet, met respectievelijk 60 en 40 uitzettingen.

Uit de cijfers van Aedes blijkt tevens dat het corporatiebeleid steeds strenger wordt. In 2008 vonniste de rechter nog 308 keer dat een huurder kon worden uitgezet vanwege wietteelt. In 246 gevallen werden huurders ook daadwerkelijk op straat gezet. Vorig jaar oordeelde de rechter in 290 gevallen dat voor dit vergijp een uitzetting terecht was en werd 273 keer tot uitzetting overgegaan.

Het strenge beleid van corporaties ten opzichte van wietteelt staat in schril contrast met de zachte aanpak van huurders met betalingsproblemen. ‘Huurders rücksichtlos op straat zetten omdat zij in de financiële problemen zitten gaat lijnrecht in tegen de sociale taak van corporaties: mensen opvangen die een steuntje in de rug nodig hebben’, aldus de woordvoerder.

Reacties

Geen Reacties op “Meer huurders uit huis gezet wegens wietteelt”

Laat een reactie achter